Wat is ESTA?
ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een Amerikaans systeem dat ervoor zorgt dat estareizigers die naar de Verenigde Staten willen reizen eerst door een controlesysteem gescreend worden. Zeker in de huidige situatie, waarin er veel aanslagen worden gepleegd, zowel binnen als buiten Amerika, let de VS uiterst scherp op wie het land binnen wil gaan. ESTA is het systeem waarmee Amerika die controle uitvoert. Het systeem controleert of de reiziger een veiligheidsrisico betekent en of de reiziger al dan niet Amerika binnen mag komen. Aanvragen kan eenvoudig op de site van http://estaaanvragen.org

Het verschil tussen ESTA en een visum-aanvraag

Een ESTA-aanvraag is veel eenvoudiger dan een visum-aanvraag. U kunt gebruikmaken van deze mogelijkheid wanneer u Nederlander bent, u de Verenigde Staten wilt bezoeken voor vakantie of voor zaken en uw reis korter duurt dan 90 dagen. Misschien overbodig te vermelden dat u voor uw hele reistijd een geldig paspoort nodig heeft. Verder dient u over voldoende geld te beschikken om uw verblijf en de terugreis te betalen.

Een ESTA aanvragen

U kunt een ESTA-aanvraag indienen bij het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. In principe moet u dit 3 dagen vóór de vertrekdatum regelen, maar soms is het ook mogelijk om dit in een korter tijdsbestek te doen. Wel moet u dan een toeslag betalen. Mocht u met een groep naar Amerika reizen, dan is het ook mogelijk om een groepsaanvraag te doen. Is uw ESTA-aanvraag goedgekeurd dan blijft hij 2 jaar geldig, of eerder, als uw paspoort eerder verloopt. Bedenk verder dat, ook al is uw aanvraag goedgekeurd, dan nog mag de VS u de toegang tot het land weigeren.

Opnieuw een ESTA aanvragen

De Verenigde Staten voeren een streng toelatingsbeleid. Als u eerder een ESTA heeft aangevraagd, en de 2 jaar zijn nog niet om, dan moet u soms toch een nieuwe ESTA aanvragen. Dat geldt in de volgende gevallen:

Let op!
Een ESTA is geen visum. Als u op reis bent in de Verenigde Staten en u heeft om de een of andere reden een visum nodig, dan is de ESTA-goedkeuring geen vervanging daarvan. Zorg verder dat u voor uw eigen administratie een print maakt van de aanvraag. Dit is weliswaar niet noodzakelijk, maar in de praktijk wel bijzonder handig in het geval van problemen of onduidelijkheden.