Een noten groothandel is één van de paranoten-midgets-boliviabedrijven in de bedrijfsschakel tussen de notenteelt enerzijds en de uiteindelijke eindconsument anderzijds. Noten groothandels kopen hun noten in bij leveranciers uit de notenteelt en verkopen deze vervolgens door aan restaurants, bakkerijen, chocolaterieën, supermarkten, gezondheidswinkels, speciaalzaken en nog tal van andere horecagelegenheden, winkels en fabrikanten. Deze afnemers verkopen de noten vervolgens, bewerkt of onbewerkt, door aan eindconsumenten of aan weer andere zakelijke klanten. De belangrijkste partners van een noten groothandel zijn zodoende zijn leveranciers en zijn afnemers. Voor een goede relatie met deze partijen, is betrouwbaarheid het belangrijkste vereiste voor een groothandel in noten en zuidvruchten.

Selecteren van notenleveranciers

Een groothandel kiest zijn leveranciers zorgvuldig uit, zodat de ingekochte noten van goede kwaliteit zijn én zodat zij aansluiten bij de wensen en voorkeuren van zijn klantendoelgroep. Gevestigde groothandels in noten en zuidvruchten hebben een breed netwerk van leveranciers, zodat zij ook vele soorten noten kunnen aanbieden. Bovendien zijn zij op deze manier minder afhankelijk van slechts één leverancier, zodat een mogelijk tegenvallende oogst bij één leverancier geen grote gevolgen heeft voor de groothandel en zijn afnemers.

Bedienen van klanten

De klanten zijn de tweede belangrijke partner van een gedroogd fruit groothandel. Een groothandel levert niet aan particulieren, maar aan andere ondernemers. Om deze ondernemers goed te kunnen bedienen, moet een groothandel voldoende klantenkennis hebben. Alleen op deze manier kunnen onder andere de selectie van het eigen assortiment, het klantencontact en de leveringswijze op de (potentiële) klanten worden afgestemd. Moderne groothandels bieden hun klanten de mogelijkheid om online in te kopen. Dit maakt het voor afnemers mogelijk om eenvoudig en snel hun bestelling en eventuele aanvullende voorkeuren aan de groothandel door te geven.

Onderscheiden van concurrenten

Een groothandel in noten en zuidvruchten moet zich, net als elke andere ondernemer, onderscheiden van concurrenten. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan een groothandel lagere prijzen hanteren dan concurrenten, maar ook gunstigere leveringsvoorwaarden kennen of een breder assortiment. Voor afnemers van gedroogd fruit groothandels is betrouwbaarheid één van de belangrijkste kenmerken waarop zij groothandels selecteren. Een restaurant, winkel of fabrikant heeft de noten of zuidvruchten immers nodig voor de eigen bedrijfsvoering. Een afnemer moet er dus op kunnen vertrouwen dat niet alleen de noten van goede kwaliteit zijn, maar ook dat deze tijdig worden geleverd. Betrouwbaarheid is, kortom, een absolute must voor elke noten groothandel.