Iedereen heeft er wel eens last van, last van voetpijn. Niet zo gek, de voet is een van de meest voetpijngecompliceerde delen van ons lichaam. De voet bestaat uit wel 33 gewrichten en 36 botten, omringd door een netwerk van 120 spieren, pezen en zenuwen. Iedere stap die u zet in uw leven zet druk op uw voet. Gemiddeld genomen nemen we zo’n 10000 stappen per dag, niet gek dus dat we last van onze voeten hebben soms!

Oorzaken van voetpijn

Er zijn tal van oorzaken die zorgen voor die vervelende pijn aan de voet. Zo kan het zijn dat u gewoon teveel gelopen of gestaan heeft, bijvoorbeeld door uw werk. Ook kan het zijn dat u teveel gesport of gedanst heeft. Dit belast uw hiel erg. Overgewicht is ook een oorzaak van voetpijn, door de gewichtstoename hebben uw voeten ineens veel meer te verduren, dit geldt natuurlijk ook als u zwanger bent. Of u heeft te lang op hakken gelopen.
Maar soms heeft de voetpijn een oorzaak waar u eigenlijk helemaal niks aan kunt veranderen. Bijvoorbeeld ouderdom. Naarmate u ouder wordt gaan uw pezen droger worden en uw spieren minder soepel. De vetkussentjes verslijten. Hierdoor kan het zijn dat u eerder last heeft van uw voeten. Ook kunnen bepaalde ziektes, zoals artritus of diabetes een oorzaak zijn van voetpijn.
Een van de meest gehoorde oorzaken van voetpijn is toch nog steeds overpronatie, het doorzakken van de de voet door overbelasting.

Oplossing voetpijn

Meestal is voetpijn niks ernstigs, het gaat vaak vanzelf weer over. Toch is het erg vervelend om na bijvoorbeeld een avondje dansen de hele dag met moeie voeten te moeten lopen. Het belemmert de dagelijkse activiteiten en u heeft minder zin om dingen te doen. Om het helingsproces te versnellen kunt u bijvoorbeeld inlegzolen nemen. Er zijn tegenwoordig veel steunzolen verkrijgbaar. Steunzolen corrigeren vaak overpronatie, een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de voet en de daar aan blessures die daarbij komen kijken.

Een steunzool kan dus een perfecte oplossing zijn bij pijn in de voet. Denkt u toch dat er iets ernstigs aan de hand is? Twijfel dan niet om uw arts in te lichten. Het kan namelijk ook zo zijn dat u een achillepeesontsteking of bijvoorbeeld een peesplaatontsteking heeft.