Je huis verkopen is een spannende aangelegenheid. Net zo goed als het kopen van een huis hoop je dat alles goed en vlot verloopt. Maar er kan soms iets misgaan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een koper achteraf een verborgen gebrek aan de woning constateert en jou als verkoper hiervoor aansprakelijk wil stellen. Dit kan, maar je bent lang niet in alle gevallen verplicht om de kosten van herstel van een verborgen gebrek in de woning te vergoeden. De verkoper heeft namelijk ook plichten bij de aankoop van een huis

De onderzoeksplicht van de koper
Degene die een huis koopt heeft de plicht om verborgen gebreken onroerend goed voor zover mogelijk voorafgaand aan de verkoop te constateren of te laten constateren door een deskundige. Als de koper pas weken of maanden later met een verborgen gebrek op de proppen komt, is de kans groot dat hij een juridische procedure tegen de koper verliest. De onderzoeksplicht die een koper heeft is bij wet geregeld. Dit geldt overigens ook voor de meldingsplicht van de verkoper. Als deze laatste op de hoogte is van een verborgen gebrek, dan is hij verplicht dit bij verkoop te melden.

Juridische bijstand bij verborgen gebrek
Constateer je een verborgen gebrek aan het door jou gekochte huis dan heb je de plicht dit meteen te melden bij de verkoper of zijn makelaar. De verkoper heeft het recht om het gebrek te laten onderzoeken. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een verborgen gebrek waarvoor de verkoper aansprakelijk is, dan kan dit uitdraaien op een juridische procedure. Bij www.verborgen-gebreken.net kun je hierover vrijblijvend advies krijgen. Ervaren juristen kunnen je adviseren over de kansen van een procedure en de mogelijk te ontvangen schadevergoeding.

Zonder zorgen een huis kopen
Het is altijd verstandig om een huis te kopen dat vooraf een bouwkundige keuring heeft gehad. Zeker bij oudere huizen is dit een verstandige keuze. Een bouwkundige ziet veel meer dan een leek en kan je wijzen op mogelijke verborgen gebreken woning waarmee je rekening moet houden bij de onderhandelingen over de prijs. Je kunt het huis dan wellicht wat goedkoper kopen, als je kunt aantonen met een rapport van een deskundige dat er achterstallig onderhoud is of mogelijk andere verborgen gebreken in de koopwoning. De kosten van herstel van verborgen gebreken koophuis kunnen soms enorm oplopen. Daarom is het belangrijk deze vroegtijdig te laten opsporen.