Bijna de helft van alle Nederlanders verricht vrijwilligerswerk. In de zorg, voor Festival Vrijwilligerswerkliefdadigheidsinstellingen en in het onderwijs. Maar er zijn ook erg veel vrijwilligerswerk vacatures te vinden in de commerciƫle branche. Een ongekend populaire plek voor het verrichten van vrijwilligerswerk is een podium. Concreter: een festival. Een zogenaamde cultuurvrijwilliger is de functie bij uitstek. Het is intensief, maar het zorgt voor een weergaloze ervaring in korte tijd.

Festival Vrijwilliger Vacature

Het klinkt misschien vreemd, maar zonder de hulp van vrijwilligers zouden festivals niet bestaan. De kracht van deze onbetaalde krachten, ligt in het feit dat ze gepassioneerd zijn over hun werk. Met veel toewijding en motivatie worden tickets verkocht, artiesten ontvangen, de administratie op orde gehouden, gasten ontvangen, versnaperingen verstrekt, technische zaken ondersteunt en het algehele terrein verzorgt.

Werkervaring Opdoen

Er is geen beginnen aan om alle voordelen van het werken op festivals op te sommen. Het is zo dat je veel mensen ontmoet, je ervaring opschroeft – of dit nu communicatie of techniek is – en je tevens kan genieten van jouw favoriete muziek of kunst. Er is een breed scala aan festivals in Nederland. Sommige zijn echte niche’s, waar een select aantal mensen op afkomt. Verder zijn er ook de grotere festivals, waar massa’s mensen verwacht worden. Kortlopende festivals, soms zelfs incidenteel, tot festivals die al jaren zich in de cultuurkalender gevestigd hebben. En de uitingen van deze festivals zijn net zo divers. Foodfestivals, muziekfestivals, filmfestivals, literatuurfestivals, seizoen festivals, fashion-festivals, architectuurfestivals, noem ze maar op. Veel vrijwilligerswerk is te verrichten in de catering, backstage of op een eventuele camping. Maar dit zijn slechts een paar mogelijkheden. Vaak zijn er tientallen taken die verricht moeten worden en waarbij aandachtig en alert werken nodig is.

Uitbetaling van de vrijwilligersvergoeding

Een vrijwilligersvergoeding is goed mogelijk, maar het invullen van een vrijwilligersvacature betaald zich met name uit in de beleving. Daarnaast is het ook zo dat veel festivals je werk compenseren door vrije toegang tot het festival te verlenen of eventueel eten en drinken aan te bieden. Natuurlijk is de ervaring die je opdoet de grote winst. Je werkervaring wordt vergroot en met de juiste doelstellingen kun je zelf ontzettend goed netwerken. Bovendien kan er zelfs in unieke situaties op basis van jouw inzet misschien wel een baan uitrollen.

Vindbaar op de vrijwilligersvacaturebank

Nieuwe festivals die hun enthousiaste opwachting maken in cultureel Nederland zijn altijd naarstig op zoek naar vrijwilligers. Vroeg instappen bij deze organisaties kan zorgen voor een betrouwbare relatie. Er is altijd vraag naar bouwers, assistenten, organisatoren, hosts en communicatie-mensen. Binnen elke regio is wel een festival te vinden. Maar ook festivals die al jarenlang meegaan en hun naam hebben waargemaakt zoeken ook jaarlijks hun vrijwilligers. Het werk van een vrijwilliger op een festival is dynamisch. Dat is ook logisch, gezien het werk zich concentreert op een korte tijdspanne. Het is veel fysiek werk of juist constant alert zijn. Hierdoor is de ervaring intens te noemen, maar leert de ervaring ook dat de leukste situaties hieruit ontstaan. Met voldoening kun je dan terugblikken naar het evenement wat ook jij mogelijk gemaakt hebt.