vloerkleed reinigen (5)Ten onrechte wordt wel eens van een vloerkleed of vloerbedekking gedacht dat de omgevingslucht waar het vloerkleed ligt veel stof bevat. Het omgekeerde is echter waar. Op een gladde, harde vloer blijven de stofdeeltjes juist liggen en ademen we ze eerder in dan wanneer het huis voorzien is van vloerkleden en vaste vloerbedekking. De fijne stofdeeltjes blijven door de ruimte met gladde vloeren dwarrelen terwijl een vloerkleed de fijne deeltjes stof opvangt en vasthoudt. Dit verwijderen we dan weer met de stofzuiger.

Materialen vloerkleden

Er zijn een aantal materialen waar vloerkleden van gemaakt worden. De belangrijkste soorten worden hieronder met hun voor en nadelen nader toegelicht.

Wollen Kleden

Wol kent heel veel positieve eigenschappen. Wollen vloerkleden zijn al jaren populair. Even de voordelen op een rijtje:

~voordelen~
De voordelen van een wollen vloerkleed:

~nadelen~
Wollen vloerkleden kennen ook nadelen. Wanneer er een wollen kleed wordt aangeschaft pluist het nog enorm. Na ee poosje verdwijnt dit weer omdat alle losse vezels er uit gelopen zijn. Een wollen tapijt moet met heel veel zorg gereinigd worden.

Viscose of kunstzijde

Viscose is een natuurlijk vezel en wordt bijna nooit helemaal gebruikt om een vloerkleed te vervaardigen. Het wordt wel verwerkt tussen andere materialen. Viscose geeft een glanzend effect. Door ziektes onder de zijderups is dit materiaal ontwikkeld.
Nadeel van viscose is dat wanneer het nat is sneller kapot gaat. Moet dus heel voorzichtig gereinigd worden.

Synthetische Kleden

Tegenwoordig worden de meeste vloerkleden van synthetisch materiaal gemaakt. Het is sterk, verkrijgbaar in elke denkbare kleur en het is veel goedkoper dan het wollen vloerkleed. Er zijn verschillende synthetische vezels die allemaal dezelfde kenmerken hebben. Voordelen van deze vezels zijn dat ze goedkoop, kleurvast, niet snel onderhevig zijn aan slijtage en gemakkelijk te reinigen zijn.

De belangrijkste synthetische vezels zijn:

Er zijn dus heel veel verschillende soorten vloerkleden te koop die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben.

Vloerkleed laten reinigen

Wanneer je zelf aan de slag gaat om een kleed te reinigen moet je dus op de hoogte zijn van welke vezels het kleed is vervaardigt. Wat kleine, eenvoudige vlekken van modderschoenen of een omgevallen glas melk is nog wel schoon te maken. Het is iets anders wanneer er daadwerkelijk vlekken in zitten die hardnekkig kunnen zijn. Dan is professionele hulp nodig.

Periodieke reiniging

Het behoud van een duur vloerkleed is om het regelmatig te laten reinigen. Het kleed krijgt hierdoor een frisse uitstraling en doordat er na de dieptereiniging een soort van laagje op de vezels komt blijft het vloerkleed langer schoon en fris. Deskundigen op het gebied van tapijtreiniging weten welke middelen er nodig zijn wanneer het om een bepaalde vlek of vezel gaat.
Informatie over tapijtreiniging kan gevonden worden via diverse websites